Ajankohtaista

Etusivu » Ajankohtaista

Uusi Viitasaarelle valmistuva paloasema vastaa moneen tarpeeseen


20.10.2020

Kesällä 2021 valmistuvaa, uutta Viitasaaren paloasemaa odotetaan monen tahon osalta. Viitasaarella toimii niin kutsuttu päiväpaloasema eli esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin tukeudutaan paljon vapaaehtoisiin sopimuspalokuntalaisiin. Lisäksi paloaseman tiloja käyttävät Viitasaaren lukion pelastus- ja turvallisuuslinjan oppilaat, jotka valmistuttuaan omaavat täydet valmiudet siirtyä sopimuspalokuntalaisiksi. Uudella paloasemalla on pyritty huomioimaan eri käyttäjien tarpeet sekä viihtyvyys, esimerkiksi tarjoamalla mahdollisuuksia harrastustoimintaan paloaseman tiloissa. 

 

Suunnittelussa paloaseman käytännöllisyys on noussut yhdeksi tärkeimmäksi osa-alueeksi. ”Siinä kun hälytys tulee, ei ole varaa ottaa yhtään turhaa askelta. Tämän vuoksi on ollut onni saada kaikki käyttäjät aktiivisena mukaan hankkeen suunnitteluun.”, kertoo Viitasaaren kiinteistöpäällikkö Jukka Tuohimaa. Käyttäjäedustus on ollut mukana ensimmäisestä hankesuunnittelukokouksesta lähtien ja myös paikalliset palomiehet ovat osallistuneet suunnittelukokouksiin. 

 

He ovat esimerkiksi käytännössä mallintaneet erilaisia variaatioita tiloista teipillä lattiaan ja testailleen kuinka eri mallit toimisivat. Heidän asiantuntemustaan on käytetty hyvin paljon paloaseman toiminnallisessa suunnittelussa.”, Tuohimaa avaa. 

 

Pääsuunnittelija Pirkko Hildén on saanut olla mukana Viitasaaren paloaseman suunnittelussa alusta saakka. ”Onnekseni olen päässyt hankkeeseen mukaan suunnitteluprosessin ensimmäisistä hankesuunnittelukaavioista toteutussuunnitelmiin asti. Näin kaikki tieto ja ymmärrys alkuvaiheenkin käyttäjäpalavereista, keskusteluista ja selvityksistä on siirtynyt myös toteutussuunnitelmiin. Suunnittelua on viety alusta saakka käyttäjien tarpeet kirkkaana mielessä, monista asioista on käyty keskustelua ja joitain asioita karsittu sekä lisätty. Mielestäni aktiivinen keskustelu sekä suunnitelmien läpikäynti on kannattanut ja lopputuloksessa on kaikki tarpeellinen, muttei mitään liikaa.” Hildén kertoo. 

 

"Suunnittelua on viety alusta saakka käyttäjien tarpeet kirkkaana mielessä, monista asioista on käyty keskustelua ja joitain asioita karsittu sekä lisätty. Mielestäni aktiivinen keskustelu sekä suunnitelmien läpikäynti on kannattanut ja lopputuloksessa on kaikki tarpeellinen, muttei mitään liikaa."

 

 

Pirkko Hildén,  

kohteen pääsuunnittelija  

 

 

Toiminnallisella arkkitehtuurilla suuri rooli paloaseman suunnittelussa 

 

Viitasaaren paloasema toteutetaan puhdas paloasema -konseptin mukaisesti, joka tarkoittaa toimintojen ja rakenteiden suunnittelua niin, etteivät palomiehet altistuisi palon jälkeiselle karsinogeenille tai muille haitallisille aineille. Käytännössä tämä toteutetaan niin, että paloasemalta löytyy sekä puhdas, että likainen tila, jolloin haitallisille aineille altistuminen jää mahdollisimman lyhyeksi. Tämä luo palomiehille mahdollisimman turvallisen ja terveen työskentely ympäristön. 

 

Kuvituskuva ( Kuvassa ei ole Viitasaaren Paloasema)

 

 

Puhdas paloasema -konsepti on nykyaikaisen paloaseman vaatimus, jossa toiminnallisella arkkitehtisuunnittelulla on suuri rooli. Onneksi pääsuunnittelija Pirkko Hildénillä on kokemusta paloasemien suunnittelusta, mikä tuo hänelle näkemystä siitä, mitkä ratkaisut voisivat toimia ja mihin kannattaa etenkin kiinnittää huomiota. Hänen ammattitaidostaan on ollut kyllä hyötyä.” kertoo Tuohimaa. 

 

Hankkeen vahvan toiminnallisen arkkitehtuurin lisäksi, myös materiaalivalinnat on toteutettu huolella ja tarve edellä. ”Ulkoasun ja materiaalien osalta pyrittiin huoltovapaaseen, kustannustehokkaaseen ja edustavaan lopputulokseen. Tämä toteutuu mielestäni hyvin lapekattoisessa ja räystäällisessä rakennuksessa. Myös julkisivumateriaalina on käytetty huoltovapaata, värittömällä suojapinnoitteella käsiteltyä ja läpivärjättyä sementtikuitulevyä.”, Hildén kertoo. Paloasemanvärityksenä toimivat pirteä punainen ja tyylikäs grafiitin harmaa. 


Takaisin

MEIDÄT TAVOITAT

etunimi.sukunimi(at)arkkitehtipalvelu.fi

 

Jyväskylä

 

Keskussairaalantie 2

40600 JYVÄSKYLÄ

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5500

Y-tunnus: 2254286-3

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-17

(asiakaspaikoitus piha-alueella)

 

Yhteystiedot ›

Lahti

 

Askonkatu 2

15100 Lahti

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5509

Toimisto avoinna: arkisin klo 7-16

 

Yhteystiedot ›

Kuopio

 

Puutarhakatu 9

70300 Kuopio

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5508

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Helsinki

 

Malminkatu 16

00100 Helsinki

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5507

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

 

Tampere

 

Kelloportinkatu 1 E

33100 Tampere

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5513

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Oulu

 

Kiviharjunlenkki 1 C

90220 OULU

 

Puhelin: +358 (0)44 755 0891

Toimisto avoinna: arkisin 8 – 16

 

Yhteystiedot ›

Tietosuojaseloste › 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä