Ajankohtaista

Etusivu » Ajankohtaista

Tilan tuntu jo ennen urakointia - virtuaalitilat suunnittelun ja myynnin työkaluna


29.03.2021

Arkkitehtuuri on tehty elettäväksi ja koettavaksi – miksei siis myös suunnitelmia voisi elää ja kokea? Kolmiulotteisilla virtuaalitiloilla autenttinen tilakokemus tavoitetaan jo ennen urakointia.

 

Perinteisten kaksi- ja kolmiulotteisten mallinnusten rinnalle nousee suunnittelutyön uusi ulottuvuus: virtuaalitilat. Suunniteltavat asunnot, rakennuksen kerrokset ja kokonaiset korttelit aukeavat virtuaalitilan käyttäjän silmien edessä:

 

– Virtuaalitila on havainnoinnin työkalu, jolla kohde voidaan kokea ennen kuin se on edes rakennettu. Sen avulla suunniteltava kohde voidaan kokea aidon oloisesti oikeassa mittakaavassa, kertoo Arkkitehtipalvelun Visualisoija ja VR-sisällöntuottaja Jari Saarinen.

 

Luova työ on ideoita ja niiden yhteensovittamista. Kolmiulotteiset virtuaalitilat auttavat arkkitehtonisten ja sisustuksellisten suunnitelmien hahmottamisessa ja muutostarpeiden havaitsemisessa. 

 

– Virtuaalitilassa suunnitelman muutokset voidaan nähdä reaaliajassa. Virtuaalitilalla voidaan mallintaa arkkitehtonisia ratkaisuja, mutta myös esimerkiksi erilaisia sisustustyylejä ja -ratkaisuja, täydentää ohjelmistokehittäjä ja VR-sisällöntuottajamme Joni Häkkinen.

 

Virtuaalitila voidaan ottaa käyttöön jo projektin alkumetreillä suunnitteluvaiheessa ja sitä voidaan hyödyntää aivan projektin loppuun asti. Tilakokemus suunnitelman myyntitilaisuudessa on vaikuttava kokemus. 

 

 

Interaktiivinen tilakokemus uuteen tai olemassa olevaan suunnitelmaan

 

Vaan kuinka virtuaalitila syntyy? Virtuaalitila rakennetaan arkkitehtonisesta suunnitelmasta 3D-mallinnusohjelman ja pelimoottorin avulla. Se voidaan mallintaa niin rakentamattomaan kuin rakennettuun kohteeseen. Työ alkaa kuitenkin aina arkkitehdin suunnitelmasta: 

 

– Virtuaalitilan pohjalla oleva malli lähtee arkkitehdin työpöydältä. Kun suunnitelma alkaa hahmottua, optimoimme se VR-käyttöön. Lisäämme malliin toimeksiannon mukaiset elementit, kuten materiaalit, pinnat ja mahdollisen sisustuksen, Saarinen sanoo.

 

Itse interaktiivisuus ja VR-ominaisuus lisätään niin kutsutulla pelimoottorilla:

 

– Pelimoottori on interaktiivista 3D-grafiikkaa, joka mahdollistaa sen, että virtuaalitilan käyttäjä voi hallita virtuaalimaailmaa. Me käytämme Arkkitehtipalvelussa Unity-pelimoottoria sekä omia sisäisiä työkalujamme, joilla saamme lisättyä interaktiivisuutta mallin päälle entistä nopeammin, Häkkinen kertoo.

 

Virtuaalitila visualisoi suunniteltavan kohteen sen oikeassa mittakaavassa ja mahdollistaa sen tarkastelun eri kulmista. Myös ikkuna- ja parvekenäkymät ovat aistittavissa hämmästyttävän aidosti:

 

– Virtuaalitilassa voidaan hahmottaa etäisyyksiä sekä esimerkiksi valon ja muun ympäristön vaikutuksia. Rakennuksen ulkopuolinen tila voidaan tallentaa kuvauskopterilla, jolloin esimerkiksi ikkuna- tai parvekenäkymä näyttäytyy realistisesti suunnitelmassa, Saarinen lisää.

 

 

Virtuaalitila voidaan toteuttaa VR-laseilla tai web-pohjaisena

 

Virtuaalitila voidaan toteuttaa virtuaalilaseille, web-pohjaan tai vaikka lisättynä todellisuutena suoraan tontille. Kukin vaihtoehto tarjoaa omat etunsa, mutta miten valita se oikea? Arkkitehtipalvelu auttaa aina oikean toteutustavan valinnassa sekä tarvittavan laitteiston hankinnassa.

 

VR-lasit. Virtuaalilasit sulkevat käyttäjää ympäröivät ärsykkeet pois käyttäjän näköpiiristä, mikä vahvistaa tunnetta tilassa olemisesta. Immersion ansiosta tilan tuntu on lähes realistinen. VR-laseja voidaan hyödyntää lähes mihin tahansa projektiin. Toteutus vaatii lasien lisäksi vain tehokkaan laitteiston.

  

Web. Web-pohjaisiin virtuaalitiloihin pääsee kätevästi internet-yhteyden kautta. Web-toteutuksissa ei ole VR-ominaisuutta, mutta sillä on kuitenkin yhtä lailla mahdollista liikkua tilassa. Web-ratkaisu sopii erityisesti asuntoesittelyihin sekä alueiden ja kaavojen havainnollistamiseen, kuten esimerkiksi alueinfopaketteihin.Hyvin tehty on hyvin suunniteltu. Kokemuksellista ennakointia Arkkitehtipalvelun virtuaalitiloilla. Tutustu tarkemmin virtuaalitilat-palveluumme tai kysy lisää!

 

Jari Saarinen
Visualisoija, VR-sisällöntuottaja,
BSc. Hons. Industrial Design
+358 (0)40 165 3040

 

Joni Häkkinen
Ohjelmistokehittäjä, VR-sisällöntuottaja
+358(0)44 755 5518


Takaisin

MEIDÄT TAVOITAT

etunimi.sukunimi(at)arkkitehtipalvelu.fi

 

Jyväskylä

 

Keskussairaalantie 2

40600 JYVÄSKYLÄ

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5500

Y-tunnus: 2254286-3

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-17

(asiakaspaikoitus piha-alueella)

 

Yhteystiedot ›

Lahti

 

Askonkatu 2

15100 Lahti

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5509

Toimisto avoinna: arkisin klo 7-16

 

Yhteystiedot ›

Kuopio

 

Puutarhakatu 9

70300 Kuopio

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5508

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Helsinki

 

Malminkatu 16

00100 Helsinki

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5507

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

 

Tampere

 

Kelloportinkatu 1 E

33100 Tampere

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5513

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Oulu

 

Kiilakiventie 1 (5. krs)

90250 OULU

 

Puhelin: +358 (0)44 755 0891

Toimisto avoinna: arkisin 8 – 16

 

Yhteystiedot ›

Tietosuojaseloste › 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä