Ajankohtaista

Etusivu » Ajankohtaista

Lahden Rantakukka kunnioittaa ympäristöään


10.09.2020

Lahden Möysään, Joutjärven rannalle on muuttanut juuri uudet asukkaat, kun YIT:n ja Arkkitehtipalvelun yhteistyönä toteutettu Asunto Oy Lahden Rantakukka valmistui elokuun lopussa. Avoimen tontinluovutuskilpailun voiton myötä YIT ja Arkkitehtipalvelu pääsivät toteuttamaan laadukasta rakentamista alueen ympäristöä ja sijaintia kunnioittaen.  

 

Pasi Widgren Lahden toimistolta kertoo suunnittelussa korostuneen ympäristön kunnioittaminenTodettiin jo aluksi, että alue kaipaa persoonallista arkkitehtuuria vanhan paloaseman rakennusten ympärille – laadukkaana ja ekotehokkaana toteutuksena. Rakentamisen määrä haluttiin pitää kohtuullisena ja sovittaa se viereiseen uimaranta-alueeseen ja alueen maisemallisiin arvoihin. Suhteutumista ranta-alueen vanhaan puustoon ja suojeltaviin säilytettäviin rakennuksiin pidettiin ensiarvoisen tärkeänä. Tutkimme näkymiä katualueelta ja viereisiltä rinnealueilta – halusimme rikkoa niitä mahdollisimman vähän. 

 

 

Hankkeen toteutusvaiheen pääsuunnittelija Minna Hämäläinen kertoo, että suunnittelu toteutettiin loppuun saakka asukasmukavuus mielessä. ”Rakennus sijaitsee mahtavalla paikalla järven rannassa, vanhan puuston ympäröimänä, joten näkymät ikkunoista ja parvekkeilta olivat tärkeitä asioita mitä piti ottaa huomioon. Tavoitteena oli avata hyviä näkymiä asukkaille mahdollisimman monesta asunnosta, ainutlaatuisessa ympäristössä”, Hämäläinen kertoo. 

 

 

Suunnittelu toteutettiin loppuun saakka asukasmukavuus mielessä. Rakennus sijaitsee mahtavalla paikalla järven rannassa, vanhan puuston ympäröimänä, joten näkymät ikkunoista ja parvekkeilta olivat tärkeitä asioita mitä piti ottaa huomioon.

 

 

Minna Hämäläinen, kohteen pääsuunnittelija  

 

Myös YIT:n projektipäällikkö Minna Kortesmaa korostaa alueen ja ympäristön näytelleen suurta roolia kohteen suunnittelussa. ”Sijainti ja vesistö on ollut se määrittävä tekijä kaikin puolin, mikä näkyy kyllä toteutuksessa. Nyt Rantakukka istuu ympäristöön ja talo on kaikin puolin todella edustava ja näkymät huomioiva”, hän kertoo. 
 

Arkkitehtuurisia yksityiskohtia 

 

Rantakukassa tavoiteltiin kilpailuvaiheesta saakka korkeatasoista arkkitehtuuria ja tarkoituksenmukaista toimivuutta. ”Tommi Luukkonen näki nopeasti kohtuullisen maltillisen mittakaavan sopivan viehättävään rantaympäristöön historiallisten rakennusten viereen. Hän ideoi rakennusten porrastuvan ja rantaan päin kapenevan kiilamaisen muodon. Suunnitteluryhmä hioi julkisivuihin jännittävän rytmin ja sivuparvekkeiden muoto toistaa rakennuksen muotokieltä”, Widgren kertoo. 

 

Hämäläinen kertoo kilpailuvaiheen jatkon sujuneen vahvasti kilpailuvaiheen vahvojen elementtien vaalimisella. ”Talojen kiilamaisuus sekä vinot ulokeparvekkeet olivat jatkosuunnittelun selkeä punainen lanka. Nämä elementit ohjasivat asuntosuunnittelua ja toivat siihen myös omat haasteensa. Pieniä muutoksia kisavaiheen suunnitelmaan tehtiin, esimerkiksi parvekkeet toteutettiin isompina, jotta niistä saatiin kalustettavampia. Lopputuloksena saimme sekä toimivat, että julkisivuun sopivat ulokeparvekkeet” Hämäläinen avaa. 

 

”Kohteena Rantakukka on omaa laatuaan, meidän koko YIT:n porukka on tykästynyt todella paljon talon julkisivuun sekä ulkonäköön. Olemme kokeneet onnistuvamme hankkeen eteenpäin viennissä ja toteuttamisessa”, Kortesmaa kertoo. 

 

Sekä Kortesmaa, että Hämäläinen kuvaavat tilaohjelman sekä asuntopohjien onnistuneen hankkeessa erityisen hyvin. Varsinaista suunnittelua edelsi laaja markkinointikysely, jossa kartoitettiin asukkaiden toiveita ja näkemyksiä Möysän alueen uusien asuntojen osalta. Asuntopohjia viilattiin hyvässä yhteistyössä YIT:n asiantuntijoiden kanssa ja lopputuloksena kohteeseen tuli toimivat ja tehokkaat asuntopohjat, joissa varmasti asukkaat viihtyvät”, Hämäläinen avaa. 

 

 

 


Takaisin

MEIDÄT TAVOITAT

etunimi.sukunimi(at)arkkitehtipalvelu.fi

 

Jyväskylä

 

Keskussairaalantie 2

40600 JYVÄSKYLÄ

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5500

Y-tunnus: 2254286-3

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-17

(asiakaspaikoitus piha-alueella)

 

Yhteystiedot ›

Lahti

 

Askonkatu 2

15100 Lahti

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5509

Toimisto avoinna: arkisin klo 7-16

 

Yhteystiedot ›

Kuopio

 

Puutarhakatu 9

70300 Kuopio

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5508

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Helsinki

 

Malminkatu 16

00100 Helsinki

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5507

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

 

Tampere

 

Kelloportinkatu 1 E

33100 Tampere

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5513

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Oulu

 

Kiilakiventie 1 (5. krs)

90250 OULU

 

Puhelin: +358 (0)44 755 0891

Toimisto avoinna: arkisin 8 – 16

 

Yhteystiedot ›

Tietosuojaseloste › 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä