Ajankohtaista

Etusivu » Ajankohtaista

Jyväskylän keskustaa kehitetään kulttuurilla


26.06.2020

Jyväskyläläiset ovat odottavissa tunnelmissa. Jo vuonna 2017 aloitetun ja paljon odotetun taide- ja kulttuurilaitokset yhdistävän Jyväskylän sydän -projektin toivotaan tuovan Jyväskylään kaivattua vetovoimaa.

 

”Jyväskylän sydän -projekti palvelee kaupungin kehittämistä tutkimalla, kuinka taiteen ja kulttuurin toiminta pitää organisoida ja sijoittaa kaupunkiympäristöön, jotta se hyödyttäisi parhaiten keskustan kehittämistä ja lisäisi eniten kulttuuritoiminnan vaikuttavuutta kaupungin elinvoiman ja asukkaiden hyvinvoinnin kannalta”, kommentoi Jyväskylän sydän hankkeen projektipäällikkö Janne Viitamies.

 

Arkkitehtipalvelulla on ollut kunnia olla mukana suunnittelemassa yhtä vaihtoehtoisista visioista. Visio korostaa Jyväskylän keskustan tulevaisuutta, jossa tarjotaan elämyksiä, viihdettä, sivistystä, kulttuuria, ihmisten kohtaamista sekä yhdessä kokemista. ”Kaupungin keskustan on tarjottava kaupunkilaisille riittävät kulttuuripalvelut. Parhaimmin se onnistuu silloin, kun palvelut ovat helposti saavutettavissa ja siellä, missä kaupunkilaiset muutenkin ovat. Kulttuuripalveluiden tuominen ydinkeskustaan antaa kaupallisille toiminnoille niiden kaipaaman piristysruiskeen ja parantaa kaupunkikokemusta kaikille, jotka siellä käyvät.” kertoo hankkeen pääsuunnittelija Jan Niukkanen.

 

Jyväskylän sydän -projektin toivotaan hyödyntävän keskustan vajaakäyttöistä potentiaalia, tuoda ihmiset yhteen ja viettämään aikaa. ”Keskustan tunnistettavuus ja toiminnallisuus on kaupungin käyntikortti vierailijoille. Jos keskusta on hiljainen ja vailla elämää, on sitä myös koko kaupunki ulkopuolelta katsottuna. Jyväskylä on hyvin dynaaminen sivistys- ja kulttuurikaupunki ja tämä on myös se kuva, jonka haluamme vierailijalle Jyväskylästä antaa.” Niukkanen korostaa.

 

Suuri hanke vaatii laadukasta arkkitehtuuria

Arkkitehtipalvelun suunnittelemassa visiossa kulttuurikortteli yhdistäisi Jyväskylän taidemuseon, Suomen käsityömuseon, kaupunginorkesterin, pääkirjaston sekä kaupalliset palvelut, Jyväskylän keskustan vilkkaimpien katujen risteyksessä ja hyvien kulkuyhteyksien varrella Nordean talolla kortteli 9:ssä ja toimisi linkkinä keskustan eri toimintojen sekä alueiden välillä.

 

”Kortteli 9 on sijainniltaan kaupungin paras kortteli, mittarista riippumatta. Keskeinen sijainti Kauppakadun ja paikallisliikennekeskuksen välissä mahdollistaa parhaan saavutettavuuden julkisilla liikennevälineillä. Naapuritonteilla sijaitsevat kaupunginkirkko, teatteri sekä aikanaan lähistölle tuleva tori korostavat paikan keskeisyyttä. Kansainvälisesti korkeatasoinen kulttuurin rakennus osana kaupallista ydinkeskustaa nostaa kulttuuritoimijoiden upean osaamisen esiin, antaa mahdollisuuden kehittyä edelleen yhdessä sekä lisää saavutettavuutta ja käyntikertoja.” Niukkanen avaa.

 

Jyväskylän keskustan vetovoiman lisääminen vaatii paljon suunnitelmallisuutta sekä kauaskantoisia päätöksiä. ”Kaupungin keskustojen vetovoimaa ei voida rakentaa ainoastaan kaupallisten palveluiden ja asuntorakentamisen varaan, koska yhä useammin keskustoihin tullaan hakemaan elämyksiä sekä viettämään aikaa.” kommentoi Niukkanen.

Kun puhutaan taloudellisesti näin suuresta hankkeesta, vaatii sen toteutus aikaa kestävää ja laadukasta arkkitehtuuria. ”Perinteiseen sivistyskaupunkiin toteutettava taiteen ja kulttuurin keskus edellyttää maailmaluokan arkkitehtuuria”, kertoo Viitamies.

 

 

Hanke on toteutuessaan merkittävä myös Jyväskylän kulttuurille. ”Arkkitehtipalvelu on aina sitoutunut täyttämään korkeat vaatimukset ja tavoitteet. Nykyaikainen suunnittelu on tiimityötä, niinpä tässäkin hankkeessa yhdessä tekeminen käyttäjien ja kaupungin eri ammattilaisten kanssa sekä heidän osaamisensa hyödyntäminen ovat onnistumisen avaimet. Koska kyseessä on kokonaisuutena ja eri osa-alueiltaan erittäin vaativa hanke, haemme oman osaamisemme tueksi kansainvälisesti korkealle arvostettuja kumppaneita. Huippuammattilaisten yhteistyö takaa onnistumisen niin arkkitehtuurissa kuin esimerkiksi akustiikaltaan erittäin vaativien tilojen toteuttamisessa. ” kertoo Niukkanen.

 

”Projektin haasteena on osoittaa, että ehdotettavat tilaratkaisut ovat taloudellisesti toteutettavissa, vaikka kunnallistalouden näkymät ovat erittäin tiukat todennäköisesti ainakin koko 2020-luvun ajan. Projekti julkaisee perustellut vaihtoehdot päätöksentekijöiden arvioitavaksi loppuvuodesta 2020”, Viitamies kertoo.    


Takaisin

MEIDÄT TAVOITAT

etunimi.sukunimi(at)arkkitehtipalvelu.fi

 

Jyväskylä

 

Keskussairaalantie 2

40600 JYVÄSKYLÄ

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5500

Y-tunnus: 2254286-3

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-17

(asiakaspaikoitus piha-alueella)

 

Yhteystiedot ›

Lahti

 

Askonkatu 2

15100 Lahti

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5509

Toimisto avoinna: arkisin klo 7-16

 

Yhteystiedot ›

Kuopio

 

Puutarhakatu 9

70300 Kuopio

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5508

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Helsinki

 

Malminkatu 16

00100 Helsinki

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5507

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

 

Tampere

 

Kelloportinkatu 1 E

33100 Tampere

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5513

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Oulu

 

Kiilakiventie 1 (5. krs)

90250 OULU

 

Puhelin: +358 (0)44 755 0891

Toimisto avoinna: arkisin 8 – 16

 

Yhteystiedot ›

Tietosuojaseloste › 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä