Ajankohtaista

Etusivu » Ajankohtaista

Jyväskylän ensimmäinen hybridihanke Reimari haastoi tekijänsä


18.11.2020

Keskeiselle paikalle Jyväskylää,  Kirkkopuiston viereen kohonnut Reimari on kiinnostanut kaupunkilaisia jo hankkeen alkumetreiltä saakka. ”Ensimmäiset kiinnostuneet ottivat yhteyttä jo vuonna 2017 julkaistujen lehtijuttujen perusteella, kun hanketta vasta suunniteltiin. On mielenkiintoista, että vaikka hanke on ollut pitkä, monet heistä, jotka olivat ensimmäisinä kiinnostuneita, ovat nyt asunnon onnellisia omistajia eli he olivat hankkeessa mukana aivan alusta loppuun saakka”, kertoo JSA Oy:nNiko Kelloniemi. 

 

Reimari on ensimmäinen Jyväskylässä toteutettu hybridihanke, mikä tarkoittaa rakennuskokonaisuutta, jolla on valmistuessaan useita käyttötarkoituksia. Reimarissa tämä tarkoittaa useita toimistotiloja, kauppatilaa, huoltopihaa, parkkihallia sekä asuinhuoneistoja. Hybridihanke asetti myös arkkitehtisuunnittelulle omat haasteet. ”Reimarissa on lukemattomasti eri toimintoja päällekkäin, jolloin täytyi tehdä paljon eri toimintojen yhteensovittamista. Keskeinen sijainti sekä ahdas tontti vaativat myös oman roolinsa suunnittelutyössä”, pääsuunnittelija Jan Niukkanen toteaa. 

 

Reimarin sijainti kaupunkikuvallisesti merkittävällä paikalla, ihan Jyväskylän keskustassa, asetti omat vaatimuksensa rakennuksen arkkitehtuurille. Vaativassa hybridihankkeessa onnistuttiin luomaan laadukkaita arkkitehtonisia ratkaisuja, rakennuksen monet käyttötarkoitukset huomioiden. 

 

”Koska hanke on Jyväskylän ensimmäinen hybridihanke, on ollut paljon asioita mitä kaupungissa ei ole aiemmin tehty tai opittu tekemään, mikä on osaltaan vaatinut vahvaa yhteistyötä ja selvittelyä. Myös näin monen käyttötarkoituksen yhteensovittaminen on ollut iso haaste ja paljon on pitänyt selvittää sekä ratkoa. Meillä on kuitenkin ollut hyvä porukka tekemässä, jolla on ollut ratkaisukeskeinen ja positiivinen suhtautuminen, niin asiat ovat ratkenneet hyvässä hengessä” JSA Oy:n Tomi Nieminen kertoo. 

 

Myös Niukkanen korostaa hankkeen yhteistyön merkityssillä hanke on vaatinut poikkeuksellista osaamista sekä sitoutumista kaikilta tekijöiltä. ”Tomi Niemisen ja muun työryhmän ennakkoluulottomuus ja luottamus arkkitehtiin on ollut erityisen suurta. Vaikka hankkeessa on tullut poikkeuksellisia käänteitä, luottamus on säilynyt ja hankkeessa on ollut mentaliteetti, että kaikesta selvitään. Hanke on vaatinut todella rautaista osaamista ja esimerkiksi Peabin työmaan johto on ansainnut erityiskiitoksen”, hän kertoo. 

 

 

Asunnoissa haettu toimivaa ja rohkeaa suunnittelua 

 

Reimarissa on 83 asuntoa, joiden suunnittelussa on pyritty kunnioittamaan keskeisen paikan arvokkuutta. Asunnot ovat varustelutasoltaan hieman tasokkaampia kuin normaalit asuinkohteet ja lisäksi hankkeen keskipinta-ala on tämän päivän rakentamisen keskipinta-alaa suurempi, mikä tarkoittaa, että isompia asuntoja löytyy Reimarista tavallista enemmän. 

 

Asuinhuoneistojen suunnittelussa korostuu muunneltavuus sekä se, että kodin pitää mukautua asujien tarpeisiin. Arjen helppous on tuotu asunnoissa uudelle tasolle ja kaikki on suunniteltu palvelemaan asukkaita vielä vuosienkin päästäJo suunnitteluvaiheessa huomioitiin tilojen muunneltavuus joustavasti eri käyttötarkoituksiin. Asunnoista löytyy sopivia tiloja, joihin saa sijoitettua esimerkiksi rauhallisen etätyöpisteen. Näin ratkaisut vastaavat hienosti myös tämän päivän asumisen tarpeisiin”, Niukkanen avaa. 

 


 

”Asuinhuoneiston mallit ovat hieman rohkeampia, kuin tavallisissa kerrostalokohteissa. Huoneistoihin on haettu ennakkoluulottomasti erilaisia ajatuksia, esimerkiksi suurimmassa osassa asunnoista ei ole parvekkeita, mutta asunnossa on julkisivulla sisäänpäin aukeavat ovet, jolloin olohuone sekä makuuhuone muuttuvat parvekkeeksi”, Nieminen kertoo. 

 

Reimarin asuntosuunnittelusta on saatu positiivista palautetta myös Jyväskylän kaupungin puolelta. ”Kaupunkisuunnittelusta kävivät vierailemassa kohteessa ja heidän mukaansa asunnoissa oli saavutettu mukavalla tavalla avaruutta sekä valoisuutta hyödyntämällä kekseliäitä tila- ja kalusteratkaisuita

 

Tommi Luukkonen 

Arkkitehtipalvelu   

 

 

 Reimarissa pieniinkin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota. ”Reimarin leveät ja korkeat käytävät, niiden lattiamateriaalit, seinien värit, laadukkaat ovet, kahvat ja isot nimikyltit ovat jotain mihin on totuttu hotelleissa. Tiettyä hotellimaisuutta haettiinkin, koska useasti kun mennään hotelliin, jo käytävät luovat laadukkaan ja tyylikkään fiiliksen. Nyt asukkaat voivat kokea sen kotonaan” Kelloniemi avaa. 

 

Reimarin asukkaat pääsivät muuttamaan koteihinsa elokuun viimeisellä viikolla ja myös suurin osa liiketiloista on jo kalustettuna. ”Vielä kun saadaan piha-alueet loppuun, julkisivuvalaistus sekä talon kyltti, niin aletaan olla täysin valmiina” Nieminen kertoo. 

 


Takaisin

MEIDÄT TAVOITAT

etunimi.sukunimi(at)arkkitehtipalvelu.fi

 

Jyväskylä

 

Keskussairaalantie 2

40600 JYVÄSKYLÄ

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5500

Y-tunnus: 2254286-3

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-17

(asiakaspaikoitus piha-alueella)

 

Yhteystiedot ›

Lahti

 

Askonkatu 2

15100 Lahti

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5509

Toimisto avoinna: arkisin klo 7-16

 

Yhteystiedot ›

Kuopio

 

Puutarhakatu 9

70300 Kuopio

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5508

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Helsinki

 

Malminkatu 16

00100 Helsinki

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5507

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

 

Tampere

 

Kelloportinkatu 1 E

33100 Tampere

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5513

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Oulu

 

Kiilakiventie 1 (5. krs)

90250 OULU

 

Puhelin: +358 (0)44 755 0891

Toimisto avoinna: arkisin 8 – 16

 

Yhteystiedot ›

Tietosuojaseloste › 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä