Ajankohtaista

Etusivu » Ajankohtaista

Historiaa Härmälänrannassa 


16.06.2020

Pyhäjärven rannalle, noin viiden kilometrin päähän Tampereen keskustasta kohoaa hyvää vauhtia uusi Härmälänrannan asuinalue, joka uutuudestaan huolimatta omaa pitkän ja monivaiheisen historian. Alue on toiminut historiassa niin eläinten laidunmaana, huvilarannikkona kuin lentokonetehtaan ja metallitehtaan kotipaikkana. Tulevaisuudessa tuo sama alue tarjoaa kodin noin 4 500 asukkaalle.  

 

Härmälänrannan ensimmäinen alue on jo valmistunut ja nyt rakenteilla olevalle toiselle, läntiselle alueelle ensimmäinen asuinrakennus valmistui vuonna 2016 Näillä näkymin alue olisi valmis vuonna 2026, mikä tarkoittaisi melkein 20 vuoden rakennustyötä. ”Projekti on vaatinut paljon pitkäjänteistä kehittämistyötä, ja nyt vuosien takaiset visiot alkavat hiljalleen muuntumaan todellisuudeksi.”, kertoo projekti-insinööri Niklas Töyrylä Skanskasta 

 

Vaikka Härmälänranta on kokenut suuren muutoksen vuosikymmenien saatossa, on alueella haluttu kunnioittaa alueen rikasta historiaa. ”Alueen kadunnimistä voi bongata alueella aikoinaan valmistettujen tuotteiden tai vanhojen huvilanomistajien nimiä. Myös taloyhtiöiden nimet huokuvat entistä aikaa, sillä ne ovat saaneet nimensä esimerkiksi lentokoneiden mukaan, joita sota-ajan Härmälänrannan lentokonetehtaassa valmistettiin.” Töyrylä kertoo. 

 

Kaikki lähtee ydinarvoista 

 

Arkkitehtipalvelun Tampereen toimiston Ilkka Tukiainen sekä Katriina Myllyniemi ovat saaneet kunnian olla mukana Härmälänrannan kahden korttelin toteutuksessa. ”Ilkka ja Katriina ovat molemmat äärimmäisen ammattitaitoisia ja yhteistyökykyisiä henkilöitä. Välillä sitä hämmästelee miten helponoloista työ heidän kanssa onkaan.” Töyrylä kertoo. 

 

Arkkitehtipalvelun Ilkka Tukiainen kertoo, että korttelien suunnittelu alkoi laajalla workshop työskentelyllä, jossa ideoitiin yhdessä monen yhteistyötahon kanssa kortteliin liittyviä erikoispiirteitä kuten ympäröivää aluetta sekä asuntojen ratkaisuja. ”Tämän ideoinnin tuloksena saatiin hankkeen ydinarvot, joita on pidetty suunnittelun lähtökohtana”, Tukiainen kertoo.  

 

Myös Töyrylä kuvailee yhteistyön merkitystä hankkeen kannalta olennaiseksi. ”Sujuva yhteistyö koko projektitiimin ja muiden sidosryhmien, kuten Tampereen kaupungin kesken on ehdoton edellytys kokonaisuuden onnistumiselle ja sille, että saadaan asiakkaalle parhain ja houkuttelevin lopputuote.”hän kertoo 

 

Kuva Skanska

 

Alue, joka tuo ihmiset yhteen 

 

Härmälänrannan alueen suunnittelussa asukkaat näyttelevät suurta roolia ja heidän arkeensa on haluttu tuoda helppoutta, luonnonläheisyyttä sekä sujuvuutta. Ihmisten aktiivisuus sekä kiinnostus aluetta kohtaan onkin Töyrylän mukaan ollut jopa yllättävän suurta. ”Alueella toimii esimerkiksi todella aktiivinen asukasyhdistys, joka muun muassa järjestää alueella erilaisia tapahtumia. Tämä luo osaltaan myös turvallisuuden tunnetta, kun ihmisillä on mahdollisuus tutustua toisiinsa.”  Yhteisöllisyyttä on pyritty huomioimaan alueen suunnittelussa luomalla paikkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia kohtaamisten tapahtumiseen. 

 

”Katunäkymien suunnittelu on ollut yksi suunnittelun suola, sillä alueella pyritään vaihteleviin julkisivuihin, joten monotonisuus on kaukana.”

 

 

Katriina Myllyniemi,  

Arkkitehti, Arkkitehtipalvelu  

 

Sijainnilla on Härmälänrannalle suuri merkitys. Arkkitehtipalvelun suunnittelemat korttelit sijaitsevat aivan rannan tuntumassa. ”Kortteleista on pyritty tekemään kotipesiä, joissa yhteinen piha palvelee erilaisia asujia ja tuo heidät yhteen. Isot korttelipihat mahdollistavat myös avarat näkymät asunnoista ja mahdollisimman monelle onkin pyritty saamaan näkymä Pyhäjärvelle saakka. Lisäksi katunäkymien suunnittelu on ollut yksi suunnittelun suola, sillä alueella pyritään vaihteleviin julkisivuihin, joten monotonisuus on kaukana.” kertoo hankkeen arkkitehti Katriina Myllyniemi.  

 

Töyrylän mielestä Härmälänrannan alueella on kokonaisuudessaan onnistuttu äärimmäisen hyvin. ”Alue vain paranee ajan kanssa, kun se muuttuu valmiimmaksi. Onhan se hienoa nähdä koko projektitiimin työn tulos, kun ajatukset muodostuvat asuintaloiksi, kortteleiksi ja lopulta kokonaiseksi asuinalueeksi.” hän kuvailee. 

 

Kuva Skanska

 

Visualisointi Arkkitehtipalvelu Oy 

 


Takaisin

MEIDÄT TAVOITAT

etunimi.sukunimi(at)arkkitehtipalvelu.fi

 

Jyväskylä

 

Keskussairaalantie 2

40600 JYVÄSKYLÄ

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5500

Y-tunnus: 2254286-3

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-17

(asiakaspaikoitus piha-alueella)

 

Yhteystiedot ›

Lahti

 

Askonkatu 2

15100 Lahti

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5509

Toimisto avoinna: arkisin klo 7-16

 

Yhteystiedot ›

Kuopio

 

Puutarhakatu 9

70300 Kuopio

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5508

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Helsinki

 

Malminkatu 16

00100 Helsinki

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5507

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

 

Tampere

 

Kelloportinkatu 1 E

33100 Tampere

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5513

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Oulu

 

Kiilakiventie 1 (5. krs)

90250 OULU

 

Puhelin: +358 (0)44 755 0891

Toimisto avoinna: arkisin 8 – 16

 

Yhteystiedot ›

Tietosuojaseloste › 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä