Ajankohtaista

Etusivu » Ajankohtaista

Arkkitehtipalvelun kilpailuehdotus ’Pajala’ voittoon Jyväskylässä!


02.06.2020

Arkkitehtipalvelu Oy, YIT ja Sweco rakennetekniikka Oy ovat voittaneet Jyväskylän kaupungin ja Jykia Oy:n järjestämän kaavakehitys- ja tontinluovutuskilpailun Jyväskylän Tourulassa sijaitsevasta merkittävään kulttuuriympäristöön kuuluvasta 1,5 hehtaarin alueesta. Alueelle tulee koteja lähes tuhannelle ja n. 20.000 brm2 liike- ja toimistotilaa.

 

Kilpailuehdotus ”Pajala” perustuu kantakaupunkimaisiin hybridikortteleihin, joihin sijoittuu joustavasti ja monipuolisesti toimisto – ja palvelutyöpaikkoja sekä vuokra – ja omistusasumista. Aluetta rytmittävät vehreät piha – ja puistoalueet. Keskitetty pysäköinti suojaa Pajalaa kaupungin hälyltä, ja samalla se tekee pysäköintirakentamisesta mahdollisimman tehokasta.

 

Pajala sijaitsee keskeisellä paikalla toivottamassa tervetulleeksi Jyväskylään saapuvat ja yhdistää luontevasti Seppälän ja Tourulan kaupunginosat yhdeksi kokonaisuudeksi keskustan kanssa.

 

- Pajalan konseptin vahvuudeksi ja vetovoimatekijäksi nostettiin sen sijoittuminen Kivääritehtaan valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön. Viihtyisä kantakaupunkimaisuus syntyy arkkitehtuurin variaatiosta ja sekä historian että tulevien tarpeiden huomioivista erilaisista tilallisista kerrostumista. Isompien rakennusten lomaan sijoitetuilla, tehdasarkkitehtuurista ilmeensä saavilla kaksikerroksisilla ´pajarakennuksilla’ on kokoaan suurempi merkitys yhteisinä harrastehuoneina sekä työ- ja liiketiloina, kertoo alueen pääsuunnittelija, Tero Wéman, arkkitehti SAFA ja Arkkitehtipalvelun hallituksen puheenjohtaja.

 

 

Pajala tukee uuden ajan yhteisöllisyyttä

 

Pajala jatkaa kivääritehtaan alueen yhteisöllisiä perinteitä tarjoamalla nykyaikaiset puitteet yhdessä elämiselle ja tekemiselle. Jo teollisuusvaiheen aikana kivääritehtaan ympärillä asuttiin ja elettiin useiden sukupolvien ajan. Pajalan modernit ja muuntojoustavat arkkitehtoniset ratkaisut kutsuvat ihmisiä työskentelemään, viihtymään ja elämään yhdessä. Puistomaiset, toiminnalliset vehreät piha-alueet, leikkipaikka ja liikuntapaikka kannustavat harrastamaan, rauhoittumaan ja viettämään aikaa.

 

- Muurimaisen rakennuksen päällä olevat lyhdyt ja niihin sijoittuvat yhteistilat kertovat alueen yhteisöllisyydestä myös ulospäin, kertoo alueen arkkitehtisuunnittelija Eva-Maria Ylönen, Arkkitehti SAFA.

 

Hahlo, alueen läpi kulkeva katulinjaus, säilytetään ja siitä kehitetään turvallinen ja suojaisa kevyenliikenteen väylä ydinkeskustan ja Pajalan välille. Alueen suunnitteluratkaisut kannustavat jalankulkuun, pyöräilyyn ja joukkoliikenteen käyttöön.

 

Uudenlainen kortteli Jyväskylään

Pajala – ehdotuksesta nostettiin esiin erityisesti sen uudenlainen kantakaupunkimainen arkkitehtuuri - Pajala tuo monimuotoisen ja uudenlaisen korttelin Jyväskylän kaupunkiin. Alueen sisällä on ansiokasta tehdasmiljööstä ammentavaa arkkitehtuuria ja sinne syntyy elämänmakuista ja miellyttävää ympäristöä, avaa voittajatyötä kilpailijoiden valitsema arviointiryhmän jäsen, Sami Heikkinen (arkkitehti SAFA).

 

Suunnittelun tärkeimpiä tavoitteita Pajalassa ovat olleet elämisen helppous, arjen sujuvuus ja palveluiden tuleminen lähemmäs kuin koskaan. Kaikki ikäryhmät integroituvat luontevasti osaksi samaa yhteisöä ja asumisen monimuotoisuus tekee alueesta elävän, turvallisen ja viihtyisän.

 

-Pajala yhdistää upean ja merkittävän historiallisen ympäristön ja uudenlaisen palvelulähtöisen tavan asua, toteaa projektipäällikkö Jan Niukkanen, arkkitehti SAFA.

 

Ensimmäisen rakennusvaiheen on tarkoitus käynnistyä voimassa olevan asemakaavan mukaiselle liike- ja toimistorakentamisen tontille vuonna 2020. Tavoitteena on, että uusi asemakaavaehdotus on hyväksymiskäsittelyssä vuoden 2020 aikana. Mikäli se saa lainvoiman, alueen toteuttaminen jatkuu vuonna 2021.

 

Lisätietoja:


Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Tero Wéman, Arkkitehtipalvelu Oy, puh. 040 522 2205, tero.weman@arkkitehtipalvelu.fi

 

 

Yleiskuva Pajalan alueesta. Kivääritehdas oikealla.

 

 

Iltatunnelmakuva Hahlolta. Kuvan oikeassa reunassa Pajapuisto ja suojeltu kivääritehtaan johtajan asuinrakennus.

 

 

Kadut, pihat, kasvillisuus ja rakennusten arkkitehtuuri luovat kantakaupunkimaisen kaupunginosan.

 

 

 

Tourulaan rakentuu uusi Jyväskylän maamerkki

 

Arkkitehtipalvelun työryhmä, Anssi Karppinen, Jan Niukkanen, Barry Smyth, Eva-Maria Ylönen ja Tero Wéman. Lisäksi Jukka Turtiainen ja Ulla Saarinen (ei kuvassa)


Takaisin

MEIDÄT TAVOITAT

etunimi.sukunimi(at)arkkitehtipalvelu.fi

 

Jyväskylä

 

Keskussairaalantie 2

40600 JYVÄSKYLÄ

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5500

Y-tunnus: 2254286-3

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-17

(asiakaspaikoitus piha-alueella)

 

Yhteystiedot ›

Lahti

 

Askonkatu 2

15100 Lahti

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5509

Toimisto avoinna: arkisin klo 7-16

 

Yhteystiedot ›

Kuopio

 

Puutarhakatu 9

70300 Kuopio

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5508

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Helsinki

 

Malminkatu 16

00100 Helsinki

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5507

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

 

Tampere

 

Kelloportinkatu 1 E

33100 Tampere

 

Puhelin: +358 (0)44 755 5513

Toimisto avoinna: arkisin klo 8-16

 

Yhteystiedot ›

Oulu

 

Kiilakiventie 1 (5. krs)

90250 OULU

 

Puhelin: +358 (0)44 755 0891

Toimisto avoinna: arkisin 8 – 16

 

Yhteystiedot ›

Tietosuojaseloste › 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä