Arkkitehtipalvelun Tero Wéman on Laukaaseen valmistuvan ekokoulun pääsuunnittelija

tero weman, arkkitehtipalvelu

Tero Wéman on toiminut pääsuunnittelijana useassa koulukohteessa, joista viimeisin on Laukaaseen keväällä 2018 valmistuva Ekokoulu.

Ekokoulukonsepti on innovatiivinen rakennushanke, jossa yhdistyvät terve ja pitkäikäinen rakennus, kestävästi tuotettu energiahuolto, lähiruoka ja modernin pedagogian vaatimat tilaratkaisut.

Kolme kyläkoulua yhdistävä noin sadalle oppilaalle mitoitettu koulurakennus toteutetaan massiivipuusta CLT-tekniikalla. Perinteisten luokkahuoneiden sijaan koulun suunnittelussa on painotettu uuden opetussuunnitelman hengessä aiempaa enemmän avoimia, yhteisiä ja monimuotoisia oppimisympäristöjä.

Joustava ja monistettava rakenne

Modernin koulurakennuksen runko rakentuu kotimaisista ristiin liimatuista massiivipuuelementeistä. Myös vesikatto- ja yläpohjarakenteet ovat puuta, samoin ulkovuoraus. –Suunnittelisin puusta mielelläni enemmänkin, mutta suomalaisessa ammattirakentamisessa käytetään puuta vielä varovasti, sanoo Tero Wéman

Rakennus jakautuu kolmeen lohkoon, joista yhteen sijoittuu koulu – ja päiväkotitoiminta, toiseen liikuntasali, teknisen työn – ja kuvaamataidon luokka ja kolmanteen hallinto, keittiö ja tekniset tilat. Moduuleja on mahdollista tarpeen mukaan muokata tai laajentaa helposti ja turvallisesti.

–Modulaarisen rakenteen ideana oli luoda konsepti, joka on sovellettavissa useisiin muihin kohteisiin Suomessa ja kenties myös ulkomailla, Wéman kertoo.

Kansallisomaisuus käyttöön

–Omaan ideologiaani on aina kuulunut se, että suunnittelen rakennukset yhteistyössä käyttäjien kanssa, Wéman kertoo. Ekokoulun suunnitteluun pääsi vaikuttamaan koko koulun ja päiväkodin henkilökunta, lapset vanhempineen, sekä kuntapäättäjät ja kyläläiset.

Ekokoulussa on muutakin ympäristöystävällistä kuin vain itse rakennus. Koulukuljetukset on määrä ajaa biokaasuautoilla, ja lounaaksi lapsille tarjoillaan pääasiassa lähiruokaa. Lisäksi rakennus lämpiää kotimaisella uusiutuvalla bioenergialla, ja sähkö tuotetaan osin aurinkopaneeleilla.  Myös koulun käyttöastetta on pyritty nostamaan.

–Meillä on valtavasti kansallisomaisuutta, erilaisia tiloja, joiden ovet ovat iltaisin kiinni. Koulujen pieni käyttöaste on resurssien tuhlausta, Wéman harmittelee.

Ekokoulun ovet onkin tarkoitus avata harrastustoiminnalle ja kyläläisten yhteisille tapahtumille. Koulu on määrä ottaa käyttöön syksyllä 2018.

– Erityisesti julkisessa rakentamisessa pitäisi nykyistä rohkeammin kokeilla erilaisia asioita. Allekirjoitan myös sen ajatuksen, että Suomi pidetään asuttuna, Wéman sanoo.

Ensimmäiset oppilaat aloittavat koulussa elokuussa. Lue lisää Laukaan Ekokoulun omasta blogista: http://ekokoululaukaa.blogspot.fi/